Itt az ideje, hogy felrázzuk Zuglót!

SUDÁR ORSOLYA

A Szikra Mozgalom képviselőjelöltje Zuglóban

Sudár Orsolya

Itt az ideje, hogy felrázzuk Zuglót!

SUDÁR ORSOLYA

A Szikra Mozgalom képviselőjelöltje Zuglóban

Sudár Orsolya

Rólam

1989-ben születtem Budapesten. Édesanyámmal, aki kórházi dolgozóként dolgozott, és testvéremmel egy átlagos pesti bérházban éltünk. Devizahiteles családként személyesen átéltük, hogy milyen az, amikor nem tudhatja az ember, hogy miből fizeti ki következő hónapban a számlákat. A gimnáziumi éveim után, az egyetem alatt végig dolgoztam: felszolgáltam, pultoztam, később nyelvet tanítottam, gyerekekre vigyáztam. Megtakarításaimat nem saját lakásra, hanem a család havi számlának kifizetésére és Édesanyám felépülésére fordítottam.


Megtapasztaltam, milyen külföldön élni: másfél évig éltem kint, míg rájöttem, hogy csakis itthon vagyok egészen otthon. Láttam, ahogy nálam rosszabb helyzetben lévő honfitársaim évekig maradnak kint, hogy elég pénzt tudjanak hazaküldeni. 12 órás felszolgálás után, utaztunk haza munkatársaimmal London külvárosába, hogy aztán előről kezdődjön minden másnap. Mikor 2010-ben végre hazajöttem, már nem tudtam többé elképzelni az életet külföldön. Világossá vált előttem, hogy a helyes út az, hogy itt, helyben változtatok azokon a körülményeken, amik miatt eredetileg el akartam hagyni Magyarországot.


2018-ban a rabszolgatörvény elleni tüntetések után megint azt éreztem, hogy cserben hagyott a politika. A pártok nem foglalkoztak azokkal az ügyekkel amik valójában ellenállásra szólítottak fel sokakat: a tisztességes bérek, emberi munkakörülmények, a sztrájkhoz való jog. Ez a hiányérzet motivált akkor, hogy részese legyek egy új politikai közösség építésének, és ez volt a Szikra Mozgalom.


2019-ben a Szikra Mozgalommal olyan jelölteket támogattunk, mint Karácsony Gergely, Pikó András, és Baranyi Krisztina: olyanokat, akik vállalták, hogy a társadalmi igazságosság elve mentén fogják vezetni a várost. Az önkormányzati választási sikerek után Szikra Mozgalommá alakultunk, és nem sokkal később, 2020 végén kezdtünk el Jámbor András előválasztási kampányán dolgozni. A 2021 és 2022 áprilisa közötti időszak nem csak a későbbi választási siker tükrében volt meghatározó: elnökségi tagként megtapasztaltam, hogy hogyan lehet munkával, kitartással, bátorsággal képviseletet szerezni magunknak.


Mindez idő alatt elvégeztem doktori tanulmányaimat a Közép-Európai Egyetem történelem szakán, ahol várostörténelmet és várospolitikát kutattam.


Ma is Zuglóban élek vőlegényemmel, és két kutyánkkal.


Miért Zugló?

21 évesen költöztem először Zuglóba albérletbe, azóta is itt élek és jól ismerem a közösséget. Méltatlannak gondolom, ahogy a nagypolitika a zuglóiak bizalmával bánik: az elmúlt években Zugló a politika reménytelen csataterévé vált. Kialakult a kép, miszerint az itt élők bárkit megszavaznak. Én arra vállalkozom, hogy új bizalmat adjak a zuglóiaknak az őket képviselőkben, és ebben támogat a Szikra Mozgalom is.


Azért hoztam létre a helyi szervezetet is, mert láttam, hogy a helyiek igenis éheznek a közösségi élményekre. Ezt bizonyította, hogy pár nap alatt majdnem 2000-en aláírták a petíciónkat a mini-Dubaj terv ellen. Vagy hogy több, mint 1600-an kitöltötték, több százan télben-fagyban, a konzultációnkat. Mi egyedüliként kérdeztük meg a lakosságot, hogy mit látnának szívesen Rákosrendezőn, a többi politikai erő ügyet sem vetett a lakosok véleményére.


Azt gondolom, hogy itt az idő, hogy a zuglói közösségnek olyan képviselete legyen, ami értünk, és nem ellenünk dolgozik.

Akinek számít a lakosság véleménye, és tenni is akar azért, hogy valós képviseletet adjon. Aki nem hajlik meg a nyomás alatt, és nem csábul el hosszú távon káros kompromisszumokért, hogy az egyszerűbb utat válassza. Aki vállalja a konfliktust, hogy a kiszolgáltatottabbaknak ne kelljen. Erre vállalkozom. Itt az idő, hogy olyanok képviseljék Zuglót, akik nem saját magukkal, hanem az itt élőkkel vannak elfoglalva. Akik értik, hogy miért költöznek el sokan a városból, és tenni akar azért, hogy Zugló újra biztonságos jövőt adjon mindenkinek. Akik személyesen is átérzik, hogy milyen fontos, hogy mindenkinek lehetősége legyen biztonságos otthonhoz, gyermekkorhoz. Aki nem csak empatizál velük, de tesz is a kiszolgáltatottakért.


Azért indulok képviselőként, mert olyan Zuglóban szeretnék élni, ahol mindenki otthon érezheti magát. Hiszek abban, hogy igazi sikert munkával és szorgalommal lehet elérni. Vallom, hogy a választói bizalom egyik politikai szereplőnek sem jár, hanem azért újra ás újra meg kell dolgozni.


Maradjunk kapcsolatban

zuglo@szikramozgalom.hu